Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας

Σύνδεση

Συνδεθείτε με το λογαριασμό σας

Όνομα Χρήστη *
Κωδικός Πρόσβασης *
Να με θυμάσαι
μενού

ΑΡΙΑΔΝΗ

Πώς «γεννήθηκε» η ιδέα υλοποίησης του Έργου Αριάδνη

Η ομάδα του 7072720525, μετά από πολύχρονη διερεύνηση των αναγκών των συγγενών των ασθενών μέσω του Ψυχολόγου, πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει αυτή την υπηρεσία για τα παιδιά των βαριά πασχόντων ασθενών που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι γονείς ζητούσαν συχνά καθοδήγηση από τον Ψυχολόγο αναρωτώμενοι αν θα πρέπει να φέρουν το παιδί τους στη ΜΕΘ, με ποιο τρόπο θα το ενημερώσουν για την κατάσταση του ασθενούς και πώς θα το προετοιμάσουν για να επισκεφθεί κάποιο δικό του άτομο που νοσηλεύεται σ’ αυτό τον κλινικό χώρο. Παρατηρήθηκε λοιπόν περιορισμένη προσβασιμότητα των παιδιών των ασθενών στη ΜΕΘ λόγω του νεαρού της ηλικίας τους και του γεγονότος ότι η ΜΕΘ θεωρείται «τραυματικός» χώρος.

Δυστυχώς, η προσπάθεια των γονέων για διασφάλιση της προστασίας των παιδιών έχει ως συνέπειες την απομόνωση και αποξένωσή τους από τους κηδεμόνες, στοιχεία που μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητα συναισθηματικά και μαθησιακά προβλήματα, καθώς και δυσκολίες προσαρμογής.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, άρχισε η λειτουργία της υπηρεσίας που προσφέρει το Έργο Αριάδνη ούτως ώστε τα (631) 310-2096 και οι έφηβοι να μην νιώθουν πλέον απομονωμένοι ή διαρκή αγωνία για το τι συμβαίνει σ’ ένα τόσο δικό τους άτομο. Επίσης, το Έργο Αριάδνη είναι μία προσπάθεια να ξεπεράσουμε τα γεωγραφικά όρια και με αυτό τον τρόπο να μπορούν τα παιδιά και οι έφηβοι να είναι αποδέκτες ψυχολογικής υποστήριξης και να ενημερώνονται για την κατάσταση του ασθενούς, ακόμη και όταν δυσκολεύονται να επισκεφθούν το χώρο του Νοσοκομείου. 

Πώς προέκυψε το όνομα του Έργου Αριάδνη

Το όνομα Αριάδνη προήλθε από την ελληνική μυθολογία. Όπως η Αριάδνη έδωσε ένα κουβάρι νήμα στον Θησέα (ο γνωστός «Μίτος της Αριάδνης») για να μπορέσει να βρει έξοδο από το λαβύρινθο, έτσι και οι Ψυχολόγοι του Φόρουμ προσπαθούν να δώσουν στα παιδιά/έφηβους καθοδήγηση και εφόδια για να μπορέσουν να περάσουν απ’ αυτόν το δύσκολο δρόμο με όσο το δυνατό λιγότερο αρνητικό ψυχολογικό αντίκτυπο.

Το λογότυπο του  ÎˆÏÎ³Î¿Ï… Αριάδνη

Για τη δημιουργία του λογότυπου, Ï€ÏÎ¿ÎºÎ·ÏÏÏ‡Î¸Î·ÎºÎµ Παγκύπριος Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης (Γυμνάσια ÎºÎ±Î¹ Λύκεια), ο οποίος ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2014 συγκεντρώνοντας σημαντικό αριθμό συμμετοχών. Ο νικητής κέρδισε χρηματικό ποσό, ενώ στους υπόλοιπους συμμετέχοντες απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις.

Γιατί το λογότυπο σχεδιάστηκε από ένα παιδί/μαθητή; 

  • Συνέβαλε στην προσπάθεια δημιουργίας ενιαίας ταυτότητας και ευρείας αναγνωρισιμότητας των υπηρεσιών του Έργου 
  • Γνωστοποίησε τους στόχους του Έργου και του σημαντικού ρόλου της Ψυχολογικής Υποστήριξης των παιδιών των ασθενών 
  • Διαμόρφωσε θετική στάση απέναντι στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Έργου 

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΡΙΑΔΝΗ

  • Βελτίωση της προσβασιμότητας των παιδιών και των εφήβων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και σε υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης
  • Μείωση και ανακούφιση από τις ψυχικές επιπτώσεις εξαιτίας της νοσηλείας του ασθενούς
  • Σωστή ενημέρωση για την κατάσταση του ασθενούς
  • Προετοιμασία για ενδεχόμενη απώλεια ή/και μόνιμη αναπηρία
  • Άμβλυνση των συμπτωμάτων ματαίωσης, απομόνωσης και αυτοκαταστροφικότητας

Γραφείο Ψυχολόγου Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας 

Διεύθυνση: Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, 2ος Όροφος, πλησίον Μονάδας Εντατικής Θεραπείας

Τηλέφωνο: 22603863 

Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας

Διεύθυνση: Λεωφ. Ακροπόλεως 71, Kantaras Court, 5ος Όροφος, Γρ. 51, Τ.Κ. 2012, Στρόβολος, Λευκωσία

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: intensivecareforum@gmail.com 

Τηλέφωνο: 70000767 

Επισκεφθείτε τον ιστοχώρο του Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας: 5796152348